Առասպելական երկրում, Արարատ լեռան փեշերից է սկիզբ առնում հայկական հանրահայտ գինիների պատմությունը:
Նոյի տապանի երկար դեգերումներից հետո, այդուհանդերձ, մարդկանց հաջողվեց պահպանել խաղողի փոքրիկ ողկույզը:
Եվ, ինչպես ավանդությունն է փաստում, Նոյն Արարատյան դաշտում ծնկի իջավ և լեռան ստորոտում խնամքով տնկեց այդ բողբոջը:
Զարմանալիորեն հյութեղ, քաղցր պտուղներով բերք ստացան: Խաղողի այնքան առատ բերք էր ստացվել, որ ավելացածը տակառների մեջ լցրեցին և տեղավորեցին նկուղում:
Իսկ ձմռանը, երբ Նոյի գերդաստանն ուզեց վերհիշել ամառն ու պտուղներ ճաշակել, պարզվեց, որ պաշարները տրորված են, թթվահամ:
Ի՜նչ հիասթափություն ապրեցին: Բարեբախտաբար, ինչ-որ մեկը փորձեց անսովոր, բայց հաճելի բույր ունեցող հյութը, որ հավաքվել էր տակառում:
Եվ իսկական հրաշք տեղի ունեցավ, պտուղներից զարմանահրաշ հյութ էր առաջացել՝ նրբահամ և հոգուն ժպիտ պարգևող:
Ըստ լեգենդի՝ հայկական հողում այդպես սկզբնավորվեց խաղողագործությունն ու գինեգործությունը:
Հնագույն ժամանակներից են գալիս Հայաստանի Արագածոտնի մարզի խաղողագործության ավանդույթները։
Արագածոտնի մարզի հողատարածքների 40%-ը զբաղեցնում են խաղողի այգիները։
Այստեղ է գտնվում Հայաստանի գինեգործական արվեստի գլխավոր կենտրոններից մեկը՝ Օշական գյուղը։